pivo

Biére De Saison je svetlý „ejl“ s koreňmi vo Valónsku, francúzsky hovoriacej časti Belgicka. Tamojší farmári ho varili v jesennom a zimnom období a konzumovať v lete počas prác na poli. Použitým sladom a chmeľom sa veľmi nelíši od nášho českého ležiaku, čo ho robí iným je špeciálna zmes belgických kvasiniek. Tie fermentujú pri extrémne vysokej teplote, až 32° C a produkujú veľké množstvo ovocných a korenistých chutí. Výrazné sú napríklad tóny zeleného jablka a klinčekov. Táto „trinástka“ je prekvasená až na 6,8% alkoholu, čomu odpovedá aj veľmi suché zakončenie, ktoré dáva vyniknúť jemnej, no dlhotrvajúcej horkosti. Najznámejší saison — Saison Dupont — bol americkým časopisom Men’s Journal v roku 2005 vyhlásený za najlepšie pivo na svete.

Biére De Saison is a pale ale originated in Valonia in Belgium. It was brewed by the local farmers during the winter period so they could refresh themselves while working on the fields in the summer. What makes it special is the unique blend of belgian yeast. It ferments at an extremly high temperature up to 32° C and produces a wide range of fruity and spicy tastes (e.g. green apple or clove). This relatively low gravity beer is fermented up to 6,8% of alcohol, thus it has a very dry finish with a longlasting but mild bitterness. The most famous one – Saison Dupont was named „The best beer of the world“ by the magazine Men’s Journal in the 2005 year.

pivo