pivo

V modernom pivovarníctve je ochucovanie piva ovocím výsadou predovšetkým Belgických sládkov. V povodí rieky Zenne totiž pivo kvasili unikátnymi divokými kvasnicami nachádzajúcimi sa prirodzene v okolitom prostredí. Výsledné pivo však malo veľmi kyslú chuť, na zjemnenie ho preto dokvášali a ochucovali rôznym ovocím. Chuť pravého ovocia sa však výborne dopĺňa aj s inými ako kyslými štýlmi, napríklad Valónskym Saisonom. Špeciálny druh použitých kvasiniek vytvára sám o sebe chute zrelých malvíc, na navodenie jesennej atmosféry sme však do piva pridali aj slivky a borievky. Pri kvasení takejto mladiny vznikajú vo fermentačnom tanku rovnaké aromatické látky ako v kvase používanom na destiláciu slivovice. Výsledkom je preto svieže pivo jemnej, ovocnej vône, v chuti pripomínajúce tradičnú miestnu Slivovicu, so suchým, jemne horkým zakončením a nádychom borievky.

In modern brewing history, flavoring beer with fruit is domain of mainly Belgian brewers. Around the tributary of Zenne river they have been fermenting their brew with unique blend of wild yeast,which thrives in surrounding environment. The result was very sour beer, so they secondary fermented it or blended it with fruit or fruit juice to make the taste more appealing. However, flavoring with fresh fruit perfectly complements other styles too, such as the Walloonian Saison. Its special kind of yeast produces flavors of ripe pomes on its own, but we added plums and juniper berries to enhance the spirit of Autumn. Fermentation of such a wort creates the same aromatic substances as leaven for distillation of Slivovitz. The result is therefore a bright beer with delicate fruit aroma, reminiscenting the taste of local plum brandy – Slivovitz, with dry, slightly bitter finish with a hint of juniper.

pivo