Pojmom Oktoberfestbier sa v Nemecku môže označovať výhradne pivo oficiálne predávané na Mníchovskom Októberfeste. Pôvodne to bolo relatívne tmavé pivo (Dunkel), ďalších sto rokov Märzen – polotmavé pivo varené do marca a cez leto ležané v jaskyniach, no a posledných 30 rokov je to hutný sladový ležiak sýto zlatej farby nazývaný Festbier.Naša verzia Oktoberfestu má jantárovo zlatú farbu, praclíkovú arómu a pomerne mohutné sladové telo vyvážené jemnou horkosťou, ktorá vznikla kombináciou silnejšie hvozdeného sladu a chmeľu z nemeckej oblasti Hallertau. Okrem 4 druhov sladu sme pri varení použili aj praclíky, ktoré dodali pivu chlebnatú, toastovú chuť no a rozpustená soľ z praclíkovej kôrky zasa jemnú mineralitu.Pri vytvorení tohto receptu sme spojili sily s Myjavským pivovarom Hellstork a spoločne prajeme “Prost!” s naším Pretzelbierom!
In Germany, the term Oktoberfestbier can refer exclusively to the official beer sold at the Munich Oktoberfest. Originally it was a relatively dark beer (Dunkel), for the next hundred years it was Märzen – copper colored beer brewed until March and kept in caves over the summer, but for the last 30 years it has been a relatively strong malty lager with a deep golden color called Festbier.Our version of Oktoberfest has a golden amber color, aroma of fresh pretzels and a rich malt body balanced by a gentle bitterness, which was created by a combination of stronger malt and hops from the German region of Hallertau. In addition to 4 types of malt, we mashed in pretzels, which gave the beer a bready, toasty taste, and the dissolved salt from the pretzel crust left a fine minerality. This recipe has been developed together with our colleages from the Hellstork brewery and we all wish you a “Prost!” with Pretzelbier!