pivo

Tento pivný štýl vznikol v roku 1907 v Nemecku ako odpoveď na vzrastajúcu popularitu veľmi polotmavých ležiakov — doppelbockov. Pivovary za-merané na weizenbier rýchlo strácali zákazníkov a tak Matilda Schneider, vdova po sládkovi Georgovi III Schneiderovi, spojila tieto dve pivá v srdci pivovaru Schneider Weisse a vytvorila weizenbock. Po viac ako 100 rokoch zažíva tento pivný štýl renesanciu v malých remeselných pivovaroch po celom svete. Pivo má veľmi komplexný a hutný charakter. V chuti a vôni sa sladké tóny banánov, klinčekov a vanilky, typické pre weizenbier, striedajú s ťažkou sladovosťou a alkoholovou hrejivosťou doppelbocku. Malé množstvo čokoládového sladu zas pivu dodáva arómu sušenej slivky. Pocit v ústach je nezameniteľný, vďaka obsahu bielkovín v pšeničnom slade v kombinácii s nízkym prekvasením a rozptýlenými kvasnicami má pivo veľmi plné telo a je takmer doslova ,tekutým chlebom”.

This beer style was born in 1907 in Germany as a response to the increasing popularity of a very strong, middark lager — doppelbock. Weizenbieroriented breweries were losing their customers and thus Mathilda Schneider, the widow of headbrewer Georg III Schneider, combined this two styles in the heart of the Schneider Weisse brewery and created the weizenbock. After more than 100 years, this beer style is being reborn in small craft breweries all around the world. The beer has a very complex and rich character. Sweet notes of banana, clove and vanilla typical for weizenbier blend together with a heavy maltiness and warming alcohol of a doppelbock. Small amount of chocolate malt produces prunelike aroma. The beer is very fullbodied and thanks to an abundance of wheat protein in combination with a low attenuation and suspended yeast it can be considered a liquid bread.

pivo