Virtuálna prehliadka nášho pivovaru LANIUS
Náš pivovar LANIUS je typ pivovaru, ktorý je vo svete známy ako „craft brewery”. V preklade to znamená „remeselný”, ale český preklad „rukodělný” je výstižnejší, pretože to je obzvlášť v našom prípade obrovské množstvo ručnej práce.Samotné varenie piva, ale aj s tým súvisejúce úkony, manuálne fľaškovanie, alebo ručné lepenie etikiet. Proste craft! Vďaka našej technológii máme možnosť mať v sortimente naraz 6 až 10 druhov dobrého piva a tak Vám, našim priaznivcom a pivných nadšencom, postupne ponúknuť všetky významné svetové pivné štýly a ich variácie. Pre mnoho ľudí v bývalom Československu, a žiaľ, aj pivárov – svet piva začína a končí českýmležiakom, najlepšie Plzňou, Gambrinusom alebo Budvarom. Svet piva je ale ďaleko pestrejší a okrem českých pív sú tu pivá belgické, holandské,nemecké, anglické, americké ,… Všetky tieto pivá, ktoré sa delia podľa či už historického, alebo zemepisného pôvodu sa nazývajú pivné štýly – Ale, Porter, Stout, Bock, Weizen, Lager a ich rôzne variácie – a o ichkatekorizáciu a zachovanie sa stará medzinárodná organizácia BJCP ( Beer Judge Certification Program ) U nás najznámejší ležiak českého typu je len jeden z niekoľko tisíc registrovaných pivných štýľov. Nie je náhodou, že niekoľko rokov po sebe sú najlepšími pivami na svete vyhlasované belgické pivá, obzvlášť tie ktoré varia trapistickí mnísi v kláštoroch. Aj z pohľadu použitej suroviny je svet piva rozmanitý. Nielen svetlý plzeňský slad, ale aj bavorský, Pale Ale, 3 druhy karamelových, čierny pražený, pšeničný svetlý, pšeničný tmavý, dokonca aj ovsený, ražný a kukuričný… Bez dobrého chmeľu by pivo nebolo pivom, ale okrem vynikajúceho žateckého poloranného červenáku je tu najmenej 100 druhov tradičných, ale aj špeciálnych odrôd chmeľu, ktoré dodávajú pivu arómy od bylinných cez kvetinové, ovocné, citrusové až po korenisté a zemité. K tomu ešte kvasenie horné, spodné, špeciálne vyšľachtené kvasnice, ale aj spontánne divoké kvasenie, … Kvasnice, ktoré prekvasia úplne všetko v mladine a vzniknú tak silné a suché pivá , alebo kvasnice, ktoré neprekvasia napríklad karamel, dextrózu, fruktózu,… a vznikajú tak pivá ovocné, karamelové, …s plným telom a výraznou chuťou .To všetko je náš svet piva, v ktorom môžete s nami cestovať, kedykoľvek sa Vám zažiada.
História meštianskeho domu Lanius
Prvá písomná zmienka o dome číslo 20 na Mierovom námestí v Trenčíne je z roku 1649. Dom vtedy vlastnil Thomas Lanius (lat. mäsiarsky) a skutočne aj vykonával mäsiarsku živnosť. Priezvisko prvého známeho majiteľa sme použili ako názov reštauračného pivovaru. Dom odvtedy prešiel rôznymi prestavbami, vyhorel a znovu bol obnovený, ale dodnes si zachoval pôvodnú stredovekú dispozíciu. Všetky vnútorné priestory sú citlivo zrekonštruované, nachádza sa v nich veľké množstvo historických artefaktov. Oblúkový renesančný portál, alebo bohato zdobený okenný renesančný portál, nájdený pri vykopávkach v stredovekom suteréne, len zvýrazňujú historický charakter celého komplexu. Stredovekú atmosféru dopĺňa pôvodný kamenný krb.
História pivovarníctva v Trenčíne
V Trenčíne je dávna tradícia varenia piva, o čom sa zachovalo množstvo archívnych záznamov. Už v roku 1380 Trenčín dostal od Ľudovíta I. právo variť a predávať (čapovať) pivo. Príjem z predaja piva bol najvýznamnejšou položkou v príjmoch mesta. Výlučné právo mesta Trenčín na varenie pšeničného piva obnovil Ferdinand I. listinou z 16. februára 1546 s tým, že výnos sa má použiť na údržbu mestských opevnení. Varenie iného piva však bolo dovolené komukoľvek. V roku 1553 bol postavený nový rozsiahly mestský pivovar s pomerne veľkou kapacitou – zamestnával až štyroch sládkov. Varilo sa v ňom prevažne pšeničné pivo s prísadou jačmenného sladu a chmeľu. Za poplatok si v ňom tiež dávali variť pivo obyvatelia z okolia. Mešťanom sa pivo varilo za nižší poplatok. V 17. storočí malo už trenčianske pivo (všeobecne nazývané slovenským pivom) dobré meno aj mimo mesta a vyvážalo sa do širokého okolia, často na pltiach až na Dolnú zem. Miestna úroda obilia na majeroch a chmeľu z mestských chmeľníc už stúpajúcej produkcii pivovaru nestačila, preto sa museli dokupovať v okolí. Mestský pivovar v roku 1708 vyhorel, ale čoskoro bol opäť v prevádzke a postupne zvyšoval výrobu. Vtedy sa už varilo jačmenné pivo. Ročne sa uvarilo okolo 25 várok piva. Časť z každej várky sa odovzdávala ako odmena mestským zamestnancom, od richtára a farára až po mestských hájnikov. Budova mestského pivovaru, tzv. Bauerov dom, bola po druhej svetovej vojne zbúraná na Vajanského ulici (teraz je to oblasť hotel Laugaricio – obchodný dom Prior). Keď budova tohto pivovaru kedysi prestala slúžiť výrobe piva, používala sa na bývanie, istý čas po vzniku 1. ČSR tam bola aj krčma. V archíve sa zachoval plán pivovaru v dolnej mestskej časti Humná, datovaný 1788. Dňa 11. júna 1790 v Trenčíne zhorel pivovar. Okrem mesta mali aj Illésházyovci jeden, neskôr dva pivovary, popri nich aj výčapy. V 18. storočí, najmä však po vyhorení mestského pivovaru v roku 1708, pribúdajúce šľachtické súkromné pivovary predstavovali pre mestské pivo nepovolenú konkurenciu, ktorej však mesto len ťažko čelilo, hoci bolo v práve. Mestské pivné právo sa však nevyužívalo len v mestskom pivovare, ale za poplatok sa aj prenajímalo mešťanom, ktorí ho využívali vo svojich drobných súkromných pivovaroch. Ich počet v priebehu 17. storočia postupne narastal zo štyroch až na desaťnásobok. V trenčianskom pivovare, ktorého majitelia boli Kugel a Spitzer, v tretej štvrtine 19. Storočia pracoval jeden sládok a dvaja robotníci. Pivo sa varilo v štvorrohej panvici počas celého roka. Tu sa v roku 1872 vyrobilo 2008 vedier piva, nasledujúci rok iba 1548 vedier, o ďalší rok neskôr však už len 736 vedier. Tento pokles výroby dokumentuje zákonitý pokles a následný zánik malovýrobcov s príchodom priemyselnej éry koncom 19. storočia, kedy ju nahradila veľkovýroba piva v moderných priemyselných pivovaroch nie síce priamo v Trenčíne, ale v Ilave a v Bytči. Do Trenčína sa dovážalo aj moravské pivo, z Brumova a Jarošova, čomu dozaista prispelo aj postavenie železnice z Trenč.Teplej na Moravu v roku 1888. Varenie piva v Trenčíne zaniklo v závere 19. storočia.