Milk Stout, ako názov napovedá, je Stout obohatený o laktózu – mliečny cukor, ktorý sa pridáva do varného kotla. Tento druh cukru pivovarnícke kvasinky nevedia spracovať, výsledné pivo teda nadobúda sladkastú chuť. Pôvod tohto štýlu môžeme nájsť v Anglicku, začiatkom dvadsiateho storočia. Svojou chuťou pripomínal kávu so smotanou, preto je možné naraziť aj na názov Cream Stout. Svojou sladkou chuťou a nízkym obsahom alkoholu bol pôvodne určený ako výživový doplnok pre invalidov a dojčiace matky. Náš Milk Stout má na rozdiel od svojho prapredka pomerne silné telo a tým aj omnoho intenzívnejšiu chuť. Ostré pražené tóny sa však vytratili a miesto nich pocítite lahodnú čokoládovo-kávovú chuť, najmä v zakončení. Túto chuť sme navyše obohatili o višne, ktoré pivu dodávajú ovocnú kyselkavosť a pena na rozdiel od bielej peny stoutu je jemne naružovelá v chuti sú cítiť višňe nad rámec štandardnej farby milkstoutu. Pivo tým získalo vôňu višňového likéru.
Milk Stout, as the name suggests, is a Stout enriched with lactose – milk sugar, that is added into a boiling vessel. Brewer’s yeast can not process this type of sugar, finished beer therefore adopts a sweet taste. The origins of this particular style may be found in early twentieth century England. Its taste reminded coffee with cream, so it’s possible to come across the name Cream Stout. For its sweet taste and a low alcohol content it was originaly marketed as a tonic for invalids and nursing mothers. Our Milk Stout has unlike its forebears relatively strong body and thus a much more intense flavor. Sharp roasted notes, however, disappeared and instead, deliciously smooth chocolate-coffee flavor can be found, mainly in the aftertaste. We enriched Stout’s creamy, silky body with wild cherrys. They contributed in cherry liquor aroma so they are complementing the sweet taste by notes of fruity acidity and a chocolate. The foam has a pinky colour beyond the traditional milk Stout.