Sahti je predstaviteľom niekoľko storočí starého pivného štýlu pochádzajúceho z Fínska. Sudy s pozostatkami tohto tradičného nápoja sa dokonca našli v potopených vikingských lodiach z 9. storočia. Na jeho výrobu sa používali miestne ingrediencie a chuť aj farba preto nebola uniformná, no niekoľko menovateľov a postupov majú spoločných a k nim sme pristúpili aj my. Rmut tvorí okrem sladovaného jačmeňa a pšenice aj tmavý ražný slad, ktorý dáva pivu farbu a jemne zemitú chuť. Túto zmes cereálií sme cedili cez borievkové vetvičky z lesov Inovca. Čo najkratší chmeľovar zabezpečí sterilizáciu mladiny a zároveň uchová bielkoviny, vďaka ktorým má pivo hutné telo a plnú chuť. Chmeľ sme pridali len v minimálnom množstve, horkosť totiž dodávajú plody borievky. Sahti má preto charakteristickú chuť podobnú nášmu národnému nápoju – borovičke. Pripite si ním na zdravie, alebo po fínsky:Kippis!

Sahti is the representative of centuries old beer style from Finland. The barrels of the remains of this traditional drink have even been found in the sunken Viking ships. Due to the local ingredients used in production, the taste and color of Sahti was not uniform, so we followed the general guidlines. Wort consist of malted barley and wheat, along with special dark rye malt. This cereal mixture is then lautered through the bed of localy picked juniper branches. The short boil of wort ensures sterilization of the beverage and retains the proteins, leaving Sahti with dense body and full flavor. We added hops only in a minimal amount, the slightly spicy bitterness is gained from the juniper berries. Therefore, Sahti has a characteristic flavor similar to Slovak national drink – borovička. Nazdravie (cheers), or Finnish: Kippis!

pivo