pivo

Korene tohto slamovožltého piva siahajú až do štrnásteho storočia, do územia dnešného Belgicka a Holandska. V tej dobe sa pivo varilo z lokálne dostupných surovín a tak bolo pre každý región jedinečné a charakteristické. V kláštoroch v malom mestečku Leuven na východ od Bruselu sa používal k výrobe jačmeň, pšenica a ovos a namiesto chmeľu, vtedy ešte neznámeho, robila protiváhu sladovému telu zmes bylín a korenín zvaná gruit. Mnísi z neďalekého mestečka Hoegarden túto receptúru prebrali, časom modifikovali a pivo štýlu witbier preslávili po celom svete. Náš witbier má autentickú, veľmi svetlú slamovožltú farbu a hustú snehobielu penu. Vďaka vyzrážaným bielkovinám a kvasinkám sa pri určitom svetle môže zdá až biely, čomu napovedá aj jeho názov – wit (biely). Vo vôni je na pšeničnom sladovom podklad najskôr najvýraznejší koriander, no po viacerých nádychoch preráža buket kôry zo sladkých pomarančov, ktorá je, spolu s už spomínaným koriandrom, základom koreniacej zmesi. Trefouv a poslednou zložkou našej zmesi gruit je mleté čierne korenie, ktoré pridáva prekvapujúce oživenie chuti a arómy. Chuť je sladká vďaka použitej nesladovanej pšenici a jačmennému sladu a hutný krémový charakter je zabezpečený rozpustnou vlákninou ovsených vločiek.

Roots of this strawyellow beer reach as far back as 14th century’s Belgium and the Netherlands. Then, the beer would be brewed out of locally available ingredients, thus making it unique to each individual region. In the monasteries in a small town of Leuven, east of Brussels, barley, wheat and oats were used and instead of thenunknown hops a mixture of herbs and spices called gruit would act as a counterbalance of the malty body. Monks of a nearby town of Hoegaarden adopted this recipe, adjusted it and made witbier famous. Our witbier has an authentic, pale strawyellow colour and a thick snowwhite head. Thanks to the precipitated proteins and yeast, in some ambience it can seem to be white, hinted by its name. The odour is dominated by coriander on a wheatmalt background, slowly replaced by a bouquet of fresh orange peel, both being a base of the flavouring mixture. The third and the last one is of our gruit is grind black pepper, granting the beer a surprisingly refreshing aroma. Thanks to unmalted wheat and barley malt, the taste is sweet and soluble fiber of oatmeals endows it with a thick creamy character.

pivo