pivo

História štýlu IPA siaha do anglickej koloniálnej éry, keď bolo štandardné pivo posilnené a riadne nachmelené, aby vydržalo dlhú plavbu cez trópy až do cieľovej destinácie, podľa ktorej dostalo aj meno: India Pale Ale. Postupne sa však IPA takmer vytratila, až kým ju v sedemdesiatych rokoch neuvarili v kalifornskom Anchor Brewing. Nové, aromatické, v Amerike vyšľachtené odrody chmeľu dali pivu nevídanú chuť a IPA sa rýchlo rozšírila naprieč Amerikou a odtiaľ späť do Európy.
Chmeľ Amarillo (šp. žltý) pomenovali podľa svojej netypickej farby, keď v roku 1990 vo washingtonskej chmeľnici objavili žltkavý výhonok odlišný od zvyšku plantáže. Po vyše 10 ročnej kultivácii sa z neho rýchlo stal jeden z najobľúbenejších chmeľov. Pivu dodáva profil citrusov, najmä horkej pomarančovej kôry a mandarínky, s mixom tropického ovocia na pozadí. Túto chuť sme skombinovali so sladovým telom s tónmi chlebovej kôrky a müsli. Doznievanie je príjemne horké.

IPA originates in English Ale from the colonial era, which was strengthened and greatly hopped to withstand a long voyage through the tropics to final destination India, hence the name India Pale Ale. Over the time it almost disapeared, but was successfully revived in the 1975 in Californian Anchor Brewing. Thanks to the newly available, aromatic, American-grown hops, it quickly spread to craft breweries throughout the whole US and eventually was brought back to Europe.
Amarillo (sp. yellow) hops were discovered at Washington Virgil Ganache farms as small yellowish brines growing beside regular crop. After more than 10 year breeding program, it quickly became one the most popular hop variety. Amarillo flavored beer has unique citrus profile, mainly of botter orange zest and tangerines, with tropical fruits in the background. In our IPA, we combined it with malty backbone of bread crust and müesli tones with pleasantly bitter aftertaste.

pivo