Vel’ké sopečné pohorie Cascade Range na severozápade USA je síce vo svete známe dobrým vínom, no tiež odtiaľ pochádza najznámejší americký chmeľ Cascade, ktorý v Oregone vyšľachtili a pestujú. Práve tu, na prelome storočí, vznikol štýl Black IPA. Vôni tohto tmavého „ejlu” dominujú ovocné tóny citrusových plodov a marhulí, ktoré pochádzajú z piatich druhov amerických chmeľov. Samozrejme, ako prvý a arómou jeden z najcharakteristickejších, je Cascase, ale aj Citra, Centennial, Simcoe a Amarillo. Tie boli do piva postupne pridávané v až desiatich dávkach pri varení piva, ale tiež klasicky dochmeľované za studena, vložením hlávkových chmeľov priamo do kvasného tanku “tzv. dry hopping”, metóda známa už z histórie klasickej IPA. Chuť je výrazne horká so živicovo grapefuitovým charakterom, po miernom ohriatí vystupuje aj vyvažujúca sladkosť karamelového sladu. Na dosiahnutie čiernej farby sme použili nesladovaný pražený jačmeň, ktorý sme po namletí ručne preosiali, čím sme odstránili spálené semenné obaly. Tie by pivu dodali silný pražený charakter Stoutu, nežiaduci v štýle Black IPA. Napriek vysokej stupňovitosti a obsahu alkoholu takmer 9% má prekvapujúco ľahké telo a piteľnosť ešte podporuje veľmi suché zakončenie.
The high volcanic mountains of Cascade Range in the US northwest is worldrenowned for its good wines, but it is also here, from where the most famous American hops sort originates – the Cascade, bred and still grown in Oregon. It was here, where at the turn of a century the Black IPA style was born. The aroma of this dark ale is dominated by tones of citrus fruits and apricots, descending from 5 different hops sorts, the first and most significant being Cascade, but also Citra, Centennial, Simcoe and Amarillo. These were added in ten dosages during the brewing process but also afterwards, whole cones of hops are inserted into the fermentation tank: so called ‘dry hop-ping’, a method wellknown from the original IPA. The taste is exceptionally bitter with resingrapefruit properties, but after mild warming an equilibrating sweetness of caramel malt protrudes. To colour the beer black, we used unmalted roasted barley, after grinding we sieved it to remove burnt grain peels, preventing them from adding a dominating roasted character of Irish Stouth. De-spite it’s high degree and ABV of almost 9%it has a surprisingly light body and the easiness of drinking is even more accented by a very dry finish.