Bière de Saison je svetlý „ejl“ s koreňmi vo Valónsku, francúzsky hovoriacej časti Belgicka. Tento pivný štýl je starý niekoľko sto rokov a je výnimočný hlavne použitými kvasinkami, ktoré kvasia pri veľmi vysokej teplote a sú schopné prekvasiť úplne všetky druhy sacharidov, ktoré sa v mladine nachádzajú. Kvasenie pri vysokej teplote dáva pivu ovocný nádych a hlboké prekvasenie vysoký obsah alkoholu. Tamojší farmári ho varili v jesennom a zimnom období a konzumovali v lete počas prác na poli. Hovorí sa, že priemerný farmár vypil až sedem litrov tohto piva denne. Pritom už 13° takéhoto piva obsahuje viac ako 6% alkoholu. My sme pre Vás pripravili silnejšiu, zimnú, hrejivejšiu variantu s obsahom alkoholu takmer 10% a na zvýraznenie chuti sme použili suché chmelenie osviežujúcimi americkými odrodami, dodávajúcimi pivu citrusovo-ihličnatú arómu. Kombinácia karamelového tela a hlbokého prekvasenia s bohatým chmelením za studena stojí za vyskúšanie. Len nikomu nedoporučujeme hrať sa na valónskych farmárov a pokúšať sa vypiť 7 litrov tohto piva za deň.
Bière de Saison is a pale ale with roots in Wallonia, a French-speaking part of Belgium. This beer style is several centuries old and is extraordinary mainly thanks to its yeasts that ferment at very high temperature and are capable of fermenting even every saccharide of the wort. The deep high-temperature fermentation grants the beer a fruity flavour and high alcohol content. The Wallon farmers brewed this beer in the autumn and winter seasons and drunk it during their summer field work. An average farmer was said to be able to drink up to 7 litres of such beer. It is of a notice that even a light beer of the original gravity of 13% contains more than 6% ABV. We prepared a stronger boozier winter edition with the alcohol content of nearly 10% ABV and we used dry-hopping by refreshing American hop varieties with their citrusy-coniferous aromas to potentiate the taste of the beer. The combination of caramel body and deep fermentation with rich dry-hopping gives rise to a beer worth a try. We just do not recommend to play a Wallon farmer by drinking 7 litres of it in a day.