Najznámejšími belgickými pivnými štýlmi sú bezpochyby Dubbel a Tripel – silné veľmi komplexné pivá, varené mníchmi v kláštoroch. Boli určené primárne na predaj, no svojím obsahom alkoholu neboli veľmi vhodné na celodenné popíjanie. Mnísi si preto varili slabší osviežujúci Patersbier alebo „Otcovské pivo”. Dá sa povedať že ide o akési „stolové pivo”, jednoduché na výrobu a dostatočne slabé na to, aby sládok aj po jeho hojnej konzumácii dokázal zvládnuť varný proces bez väčších ťažkostí. Fľaška takéhoto piva len zriedka opustí brány opátstva, ide preto o jeden z najoriginálnejších štýlov vôbec a pre lovcov pivných špeciálov je veľmi vyhľadávanou a cennou korisťou. My síce nie sme kláštorný pivovar, no máme prístup k autentickým ingredienciám. Ich zoznam je veľmi krátky, použili sme totiž jediný druh svetlého sladu, jediný druh chmeľu a kvasnice z belgického pivovaru Westmalle. Napriek tomuto jednoduché u receptu je náš Patersbier s prihliadnutím na jeho silu veľmi komplexný. Vďaka použitým kvasniciam vonia po zelených jablkách a banánoch, v chuti je zasa príjemne korenistý a jeho piteľnosť ešte zlepšuje suchý, horko-kyslý koniec.
Among the most famous of Belgian beer styles are without a doubt the Dubbel and the Tripel, strong and very complex beers brewed by monks in abbeys. They have been intended primarily for resale, but its higher alcohol content made this beers unsuitable for allday drinking. The monks therefore brewed another kind of beer for themselves: Patersbier meaning ‘the Father’s beer’. It can be nicknamed a ‘table beer’, easy to brew and weak enough, so that the brewer was even after a plentiful ingestion still capable of performing the brewing process. A bottle of such beer rarely leaves the gates of an abbey, making it one of the most unique beer styles and very soughtafter and treasured bounty for beerhunters. We are not an abbey brewery, yet we have the access to authentic ingredients. We used a single pale malt and hop variety and yeast from Belgian abbey of Westmalle. Despite the recipe, our Patersbier is very complex considering its strength. The yeast grant it an aroma of green apples and bananas, in taste it is pleasantly spicy with a dry bittersour finish only improving its drinkability.