pivo

Korene tohto slamovožltého piva siahajú až do štrnásteho storočia, do územia dnešného Belgicka a Holandska. V tej dobe sa pivo varilo z lokálne dostupných surovín a tak bolo pre každý región jedinečné a charakteristické. V kláštoroch v malom mestečku Leuven na východ od Bruselu sa používal k výrobe jačmeň, pšenica a ovos a namiesto chmeľu, vtedy ešte neznámeho, robila protiváhu sladovému telu zmes bylín a korenín zvaná gruit. Mnísi z ned’alekého mestečka Hoegaarden túto receptúru prebrali, časom modifikovali a pivo štýlu Witbier preslávili po celom svete. Náš witbier má autentickú, veľmi svetlú slamovožltú farbu a hustú snehobielu penu. Vd’aka vyzrážaným bielkovinám a kvasinkám sa pri určitom svetle môže zdat’ až biely, čomu napovedá aj jeho názov – wit (biely). Náš jedinečný gruit pozostáva z voňavého a sladkastého koriandru, ručne strúhanej grapefruitovej kôry miesto tradičnej pomarančovej, a zmesi korenia, ktoré pridáva prekvapujúce oživenie chuti a arómy. Witbier Grep má vďaka tomu sladkastú vôňu koriandru a na pozadí jemné zelené korenie. Pivo má krémovú textúru a horkú, jemne trpkú chuť s tónmi grapefruitov, ktorá prejde do dlhotrvajúceho suchého korenistého zakončenia.

Roots of this strawyellow beer reach as far back as 14th century’s Belgium and the Netherlands. Back then, the beer was brewed out of locally available ingredients, thus making it unique to each individual region. In the monasteries in a small town of Leuven, east of Brussels, barley, wheat and oats were used and instead of yet unknown hops a mixture of herbs and spices called gruit would act as a counterbalance of the malty body. Monks of a nearby town of Hoegaarden adopted this recipe, modified it and made Witbier world – famous. Our Witbier has an authentic, pale straw-yellow colour and a thick snow-white head. Thanks to the precipitated proteins and yeast, in some ambience it can appear to be white, hence its name. Our unique gruit consists of sweet and aromatic coriander, hand grated grapefruit peel instead of traditional orange one and pepper mix, which adds surprising twist on taste and aroma. Thanks to this gruit, Witbier Grep has sweet aroma of coriander, with tones of green pepper in the background. Beers body has creamy texture and bitter, slightly tart taste with grapefruit tones, which turns into long lasting, dry, peppery aftertaste.

pivo