Korene tohto slamovožltého piva siahajú až do štrnásteho storočia, do územia dnešného Belgicka a Holandska. V tej dobe sa pivo varilo z lokálne dostupných surovín a tak bolo pre každý región jedinečné a charakteristické. V kláštoroch v malom mestečku Leuven na východ od Bruselu sa používal k výrobe jačmeň, pšenica a ovos a namiesto chmeľu, vtedy ešte neznámeho, robila protiváhu sladovému telu zmes bylín a korenín zvaná gruit. Mnísi z neďalekého mestečka Hoegaarden túto receptúru prebrali, časom modifikovali a pivo štýlu witbier preslávili po celom svete. Náš witbier má autentickú, veľmi svetlú slamovožltú farbu a hustú snehobielu penu. Vďaka vyzrážaným bielkovinám a kvasinkám sa pri určitom svetle môže zdať až biely, čomu napovedá aj jeho názov – wit (biely). Tradičná zmes gruit pozostáva s voňavého a sladkastého koriandru a sladkej, či horkej pomarančovej kôry. Tá naša navyše obsahuje aj mleté čierne korenie, ktoré pridáva prekvapujúce oživenie chuti a arómy. Tentokrát sme však chuť osviežili ešte viac, a to substitúciou pomarančovej kôry za limetkovú. Náš jedinečný mix robí pivo ovocným – výrazne limetkovým, jemne kyselkavým, až pikantným, a pomerne horkým. Nie však natoľko, aby poriadne neuhasilo smäd.
Roots of this straw-yellow beer reach as far back as 14th century’s Belgium andNetherlands. Back then, the beer was brewed with locally available ingredients, thus making it unique to each individual region. In the monasteries in a small town of Leuven, east of Brussels, barley, wheat and oats were used and instead of yet unknown hops a mixture of herbs and spices called gruit would act as a counterbalance for the malty body. Monks of a nearby town of Hoegaarden adopted this recipe, adjusted it and made witbier world famous. Our witbier has an authentic, pale straw-yellow colour and a thick snow-white head. Thanks to the precipitated proteins and yeast, under certain light it can seem to be white, hence its name. The traditional gruit mixture consists of aromatic and sweet coriander and sweet or bitter orange peel. Ours also contains ground black pepper, which adds surprising twist on taste and aroma. However, this time we went even further and substituted orange peel for lime peel. Our unique mix makes the beer boldly lime – fruity, slightly acidic, almost spicy and fairly bitter, but still properly thirst-quenching.