pivo

Po anglicko-francúzskych konfliktoch v 18. storočí a následnému francúzskemu embargu ostala Anglická šlachta odrezaná od svojho obľúbeného vína z oblasti Bordeaux. Anglický sládkovia, v tej dobe jedni z najlepších na svete, preto vytvorili náhradu v podobe extrémne silného piva, ktoré pre svoj obsah alkoholu dostalo názov Barleywine (jačmenné víno). V tej dobe bolo dostupné výlučne vyšším vrstvám.Podobne ako iné štýly zažilo svoj návrat koncom dvadsiateho storočia počas rozmachu minipivovarov v USA, podporenom šľachtením nových odrôd chmeľu. Preto je aj náš Americký Barleywine riadne nachmelený, s bohatou arómou lesného ovocia či tmavej medoviny. Má hlbokú jantárovú farbu, husté, priam viskózne telo, a v doznievaní cítiť aj jemné drevité tóny nadobudnuté vyše 4-mesačným dokvášaním v dubovom sude. V chuti sú komplexné sladové tóny a chmeľová horkosť v rovnováhe, vďaka čomu si tento silák uchováva prekvapivo dobrú piteľnosť.

After the English-French conflicts in the 18th century and the subsequent French embargo, the English aristocracy remained cut off from its favorite Bordeaux wine. English brewers, at the time some of the best in the world, created a substitute in the form of an extremely strong beer, which, due to its high alcohol content, was called Barley Wine, available exclusively for the high society.Like other styles, it experienced comeback in the late twentieth century during the boom of microbreweries in the USA, fueled by the breeding of new hop varieties. Therefore our American Barleywine is well hopped, with a rich aroma of forest fruit and dark mead. It has a deep amber color, a dense, viscous body, and delicate woody aftertaste from 4 months of oak barrel aging. Complex malt tones and hop bitterness are well balanced, making this heavy-hitter surprisingly drinkable.

pivo