Pivný štýl Gose je jediné pivo, ktorému bola ako lokálnej historickej špecialite udelená výnimka z nemeckého zákona o čistote piva (Reinheitsgebot), platného pre všetky ostatné nemecké pivá už od roku 1516. Pôvodne sa jednalo o spontánne kvasené pivo – využívajúce na kvasenie mikroflóru prítomnú voľne v prostredí, postupne sa však začali využívať pivovarské kvasinky a špeciálne baktérie rodu Lactobacillus, produkujúcu žiadanú kyslú chuť. Gose je naviac varené slané, čo vychádza z pôvodného zloženia minerálnej vody z okolia nemeckého mestečka Goslar, kde pivo vzniklo. Chuť dotvára drvený koriander a my sme kyselkavosť piva podčiarkli pridaním čerstvej citrónovej trávy, ktorá sa postarala o výraznú citrusovo – bylinnú arómu a jemne mentolovú príchuť. Výsledné pivo je neobyčajne osviežujúce a aj keď nemusí osloviť každého, milovníkom piva ho odporúčame ochutnať!
The Gose beer style is the only beer considered unique enough to be given an exception from the Reinheitsgebot beer purity regulation law of 1516, which applies to all other German beers. Historically, Gose used to be spontaneously fermented but nowdays mixture of brewers yeast and special bacteria of the genus Lactobacillus, producing the desired acidic taste, is used. Moreover, Gose is brewed salty, a habit originating in the mineral composition of water in the German town of Goslar, the cradle of this beer. The resulting nonconformist sour-and-salty taste is balanced by ground coriander. We have underlined the sourness of this style with fresh lemongrass, which added a distinctive citrusy-herbal aroma and a delicate menthol flavor. The resulting beer is strikingly refreshing, and although it may not be everyone’s cup of tea, it is definitely worth a try!