Korene pivného štýlu Witbier siahajú až do štrnásteho storočia, do územia dnešného Belgicka a Holandska. V tej dobe sa pivo varilo z lokálne dostupných surovín a tak bolo pre každý región jedinečné a charakteristické. V kláštoroch v mestečku Leuven na východ od Bruselu sa používal k výrobe jačmeň, pšenica a ovos, a namiesto chmeľu, vtedy ešte neznámeho, robila protiváhu sladovému telu zmes bylín a korenín zvaná gruit. Toto všetko obsahuje aj náš Witbier, no do Rosé sme pridali aj našu lokálnu surovinu – bobule bazy čiernej. Pivo tým získalo nenapodobiteľnú ružovo – fialkovú farbu a jemnú príchuť podobnú maline. Plodom bazy sa navyše pripisujú liečivé, takmer zázračné účinky: sú nabité vitamínmi C, A a B, zásobia organizmus antioxidantmi, bránia ukladaniu tukov v cievach a pomáhajú zabíjať vírusy. Baza tiež účinkuje proti artritíde i zápche. Naše Rosé je preto novodobým ekvivalentom stredovekého liečivého nápoja.
Roots of Witbier reach as far back as 14th century’s Belgium and Netherlands. Back then, the beer was brewed with locally available ingredients, thus making it unique to each individual region. In the monasteries in a town of Leuven, east of Brussels, barley, wheat and oats were used and instead of yet unknown hops a mixture of herbs and spices called gruit would act as a counterbalance for the malty body. Our Witbier contains it all, yet for Rosé we also added our local ingredient – elderberries. Beer thus gained an inimitable pinky – violet color and a delicate raspberry-like flavor. In addition, elderberries are known for many medicinal effects: they are loaded with vitamins C, A and B, supply the organism with antioxidants, prevent the deposition of fat in the blood vessels, help to fight viruses and work against arthritis and constipation. Our Rosé is therefore the modern equivalent of a medieval medicinal drink.